συγκομιδή
1ο στάδιο
Το ελαιόλαδο είναι ένα ζωντανό προϊόν και χρειάζεται την καλύτερη δυνατή φροντίδα, ώστε η ποιότητα και η γεύση του να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Από τον ελαιώνα ως τον τελικό καταναλωτή απαιτείται εξαιρετική προσοχή, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα της διατροφικής του αξίας. Ένα από τα στάδια που χρειάζονται εξαιρετική μέριμνα είναι η συγκομιδή του καρπού της ελιάς.
Η συγκομιδή απαιτεί έμπειρο και πολυάριθμο προσωπικό, έτσι ώστε η συλλογή να γίνει γρήγορα, προτού ο καρπός ωριμάσει υπερβολικά. Γι’ αυτό το λόγο, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται στο άριστο στάδιο της ωρίμανσής του [γνωστό ως στάδιο βιομηχανικής ωρίμανσης], όταν το χρώμα της ελιάς αλλάζει από πράσινο-κίτρινο σε μελανό-ιώδες και οι καρποί έχουν στο μέγιστο βαθμό όλα τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου [φαινόλες, βιταμίνες], αλλά και τα κορυφαία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα υψηλής διατροφικής αξίας ελαιόλαδο [πικρό, πικάντικο, άρωμα φρέσκιας ελιάς].
Η συγκομιδή απαιτεί έμπειρο και πολυάριθμο προσωπικό, έτσι ώστε η συλλογή να γίνει γρήγορα, προτού ο καρπός ωριμάσει υπερβολικά. Γι’ αυτό το λόγο, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται στο άριστο στάδιο της ωρίμανσής του [γνωστό ως στάδιο βιομηχανικής ωρίμανσης], όταν το χρώμα της ελιάς αλλάζει από πράσινο-κίτρινο σε μελανό-ιώδες και οι καρποί έχουν στο μέγιστο βαθμό όλα τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου [φαινόλες, βιταμίνες], αλλά και τα κορυφαία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα υψηλής διατροφικής αξίας ελαιόλαδο [πικρό, πικάντικο, άρωμα φρέσκιας ελιάς].